Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnych Wsi Pudło
Niniejszy projekt został zrealizowany przy wsparciu Wspólnoty Europejskiej w ramach Programu MŁODZIEŻ. Tresci tego projektu niekoniecznie odzwierciedlaja stanowisko Wspólnoty Europejskiej, czy Narodowej Agencji i instytucje te nie ponosza za nie odpowiedzialnosci. |
2008 rok poswięcimy na wpisanie jednego z naszych produktów lokalnych na Listę Produktów Tradycyjnych przy Ministerstwie Rolnictwa. Jaja z Pudłowa sa produktem dwu pokoleń gospodarzy. Nasze zadania będa skupione na udokumentowaniu 25 lat wytwarzania ich przez rodzinę Państwa Gortatów. We wniosku umiescimy inforamcje nt. wyjatkowosci "Jaj z Pudłowa" - tradycyjna recepturę żywienia kur, opis cenionego smaku i walorów przydatnych w tradycyjnej kuchni wiejskiej. Kucharki często przysyłaja organizatorów wesel i innych imprez rodzinnych, aby zaopatrzyli się w "Jaja z Pudłowa", bo nie chca miec przykrych niespodzianek w tracie przygotowywania specjałów. Hodowla kur odbywa sie na sciółce, w systemie bezklatkowym. Kur nie jest wiele, niektórzy taka obsade okreslaja mianem "szczęsliwych kur". Okoliczni mieszkańcy znaja juz bardzo dobrze sytuacje sprzed prawie każdych swiat - kiedy to "Jaja z Pudłowa" sa towarem deficytowym. Każda sztuka jest na wagę złota. Obecni gospodarze: Państwo Halina i Leszek Gortat często spieraja się o sposób prowadzenia hodowli. Gospodarz jest za intensyfikacja produkcji, chciałby "isć na ilosć", aby obniżyć cenę; gospodyni broni jakosci jaj i uważa, że wielu konsumentów jest gotowych zapłacić wyższa cenę, za pewnosć, że jajka sa pozyskiwane w tradycyjny sposób. Zobacz jak wyglada Lista Produktów Tradycyjnych |